REITIT ja luontopolut

Punkaharjun ainutlaatuinen harjuluonto tarjoaa ainutlaatuiset puitteet ulkoilla, retkeillä ja nauttia järvimaisemasta. Kruunupuistosta löydät täydellisen ympäristön luonnon kokemiseen ja siitä nauttimiseen. Metsäpolut, tiet ja ajourat etenevät kauniissa harju- ja metsämaisemissa.

Reitit

Kruunupuisto sijaitsee Punkaharjun luonnonsuojelualueella aivan harjualueen ytimessä. Punkaharjun opastetut retkeilyreitit tarjoavat loistavat mahdollisuudet sauvakävelyyn pyöräilyyn ja päiväretkeilyyn. Harjualueen reiteille pääset kätevästi Kruunupuiston parkkipaikalta, joka sijaitsee Vaahersalontien toisella puolella. Talvella reitistöllä on ylläpidetyt hiihtoladut, nauhamerkitty lumikenkäpuisto ja Kruunupuiston rannasta pääset hoidetulle retkiluistelureitistölle. Harjualueen reitistöt muodostavat myös ainutlaatuisen Punkaharjun sauvakävelypuiston sekä talvisen lumikenkäpuiston.

Lisätietoja reiteistä

Savonlinnan pyöräilyreiteistä on valmistunut uusi kompakti Pyörähdä Saimaalle -esite, jossa on mukana alueemme pääreitit ja tärkeimmät luontokohteet reittien varrella. Pyöräilyreittiopas

UUTTA!

PIHLAJAVEDEN POLKASU – Uusi pyöräilyreitti Pihlajaveden ympäri! Lue lisää!

Katso alta esittelyvideo reitistä sekä suositun Velogin Riston kokemukset Pihlajaveden polkasusta.

Pihlajaveden Polkasu & 10 vinkkiä täydelliseen pyöräretkeen ttps://maailmanaarella.com/pihlajaveden-polkasu/  

Valaistu TOPELIUKSEN polku

Punkaharjulla valmistui lokakuussa 2017 valaistushanke, jonka myötä harjualueelle sijaitsevalle luontopolulle pääsee nyt myös iltahämärällä. Luontopolku on nimeltään Topeliuksen polku. Hotelli Punkaharjun ja Kruunupuiston välillä oleva n. 2,2 km mittainen polku kiemurtelee pitkin kauniita Valkialammen ja Kaarnalahden rantoja harjutien länsipuolella. Polku sopii kävelyyn, pyöräilyyn ja lumikenkäilyyn talvisin, mutta sitä ei aurata.

Myös hiihtolatu tehdään polun läheisyyteen. Polun varrella on viisi taidevalopistettä, jotka korostavat harjualueen ainutlaatuisia maisemia. Valot & taidevalopisteet palavat pimeän aikaan, syttyen klo 6.30 ja sammuen klo 21.30.

Puulajipuisto

Harjualueen ohella hyvä luonto- ja retkeilykohde aivan Kruunupuiston läheisyydessä on puulajipuisto, joka sijaitsee Suomen Metsämuseo Luston vieressä n. 3 km Kruunupuistosta. Puulajipuistoon voit tutustua kävellen, pyöräillen tai autolla – talvella puulajipuistossa on myös hiihtolatu.

 

 

kokonharjun polku

Koe Suomen pisimmät männyt ja Kokonharjun kaunis luonnontilainen alue Kokonharjun polulla Punkaharjun luonnonsuojelualueella. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa.

Kokonharjun polku on kolmen kilometrin mittainen polku Punkaharjun luonnonsuojelualueella. Kokonharju on kaunis luonnontilainen alue, jossa voit tutustua Punkaharjun alkuperäiseen metsäluontoon sekä ulkomaisilla puulajeilla perustettuihin viljelymetsiin. Tätä aarnimetsän upeiden jylhien puiden reunustamaa polkua ei kannata jättää näkemättä.

Reitti kulkee halki Kokonharjun aarnialueen ja reitin varrella voit nähdä esimerkiksi Suomen pisimmät männyt ja 140 vuotta sitten istutetun lehtikuusikon. Punkaharjun luonnonkauniissa maisemissa kulkeva reitti on maastoltaan vaihtelevaa ja reitin nousut ja laskut harjulle ovat paikoin jyrkkiä. Reitti seuraa oransseja reittimerkintöjä. Palvelut sijaitsevat vain muutaman sadan metrin päästä tästä lumoavasta reitistä.

Kuikon Salpa-polku

Kulje halki valoisan männikön ja tutustu koko perheen voimiin entisöityyn miehistökorsuun ja Punkaharjun juoksuhautoihin alle kilometrin mittaisella Kuikon Salpa-polulla.

Punkaharju on harjumaisemien ja vesistöjen syleilyssä sijaitseva luonnonkaunis luonnonsuojelualue, joka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden vaihtelevan pituisille kävelyretkille. Kuikon Salpa-polku on alle kilometrin mittainen lyhyt ja helppokulkuinen polku Punkaharjulla. Tämän reitin varrella pääset tutustumaan entisöityyn miehistökorsuun ja juoksuhautoihin, joita pitkin pääset itsekin kävelemään.Tämän jälkeen voit pulahtaa vilvoittavaan järveen upealta hiekkarannalta, joka kulkee aivan reitin vieressä. Tämä lyhyt reitti on koko perheelle sopiva retkikohde ja helppo tapa lapsille tutustua lähialueen historiaan.

Polku alkaa Kuikonniemessä olevalta pysähdyspaikalta. Harjutien parkkialueelta löydät kioskin, joka myy kahvia, juotavaa sekä muuta pientä naposteltavaa sekä wc. Kioskista saat myös avaimen korsussa vierailua varten.

Reitti on merkitty oranssein maalimerkein.

PYÖRÄILYREITIT

uutuus! Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Upea rengasreitti Punkaharjun järvimaisemissa. Reitti sisältää noin kahden tunnin mittaisen elämyksellisen risteilyn ja vesistönylityksen Saimaan norppavesillä. Reitin voi polkea molempiin suuntiin.

Elämyksellinen rengasreitti kiemurtelee Punkaharjun rentouttavissa harjumaisemissa, mäntykankaiden keskellä ja pienillä metsäautoteillä.
Kokonaisuudessaan reitin pyöräilyosuus on noin 75 km ja noin 30 kilometriä on leppoisaa laivamatkaa norppia bongaillen Saimaan sinisissä vesissä. Reitin voi polkea sekä myötä- että vastapäivään ja risteilyt lähtevät vuorotellen molemmista lähtöpisteistä.

Lue lisää

 

Harjualue JA Puulajipuisto 19 km

Punkaharjun maineikas harjualue. Luonnonsuojelualueella pääset seikkailemaan pitkin Laukansaaren puulajipuistoa, vietät taukoa Karjalankallion laavulla ja pääset tutkimaan Topeliuksen Polun upeat maisemat. Harjualueella voit tehdä lyhyemmänkin kierroksen helposti tutkimalla luonnonsuojelualueen kartasta sopivat polut.

Lähtöpaikat: Harjun Portti, puulajipuiston vanha koulu, harjualueen matkailuyritykset. Matkat: Useita reittivaihtoehtoja, suositus 19 km reitti. Vaikeusaste: Helppo/keskivaikea.

Punkaharjun maineikas harjualue. Luonnonsuojelualueella pääset seikkailemaan pitkin Laukansaaren puulajipuistoa, vietät taukoa Karjalankallion laavulla ja pääset tutkimaan Topeliuksen polun upeat maisemat. Harjualueella voit tehdä lyhyemmänkin kierroksen helposti tutkimalla luonnonsuojelualueen kartasta sopivat polut.

Lähtöpaikat: Harjun Portti, Kruunupuisto, puulajipuiston vanha koulu, harjualueen matkailuyritykset Matkat: Useita reittivaihtoehtoja, suositus 19 km reitti. Vaikeusaste: Helppo/keskivaikea

Huosio JA Kulennoisharju 20 km

Maastopyöräilyn helmi Punkaharjulla. Vähäisellä käytöllä olevia kapeita neulaspolkuja Kulennoisharjulla. Korkeuseroja ja teknisempiä osuuksia sekä hienoja maisemia ja tulipaikkoja. Seikkaile rauhassa ja nauti!
Matkan varrella on vaihtuvat maastomerkinnät. Iso-Särkijärvelle asti seuraa Pyhät Polut vaellusreittiä (merkitty maastoon oransseilla tolpilla), tämän jälkeen alkaa Kerimaan luontopolkujen opasteet, joka merkitty risteyksiin tekstiopasteilla. Katso tarkempi reittikuvaus ja ota kartat talteen!

PuruvesiPolku (Hapimag-Naaranlahti) 33 km

PuruvesiPolku on aloittelevan maastopyöräilijän ja kokeneen retkipyöräilijän kohde. PuruvesiPolku on yhdistelmä kylä- ja metsäautoteitä sekä kulku-uria. Reitti on merkitty sinisillä nauhoilla maastoon. Karttatiedosto kannattaa ladata mukaan.
PuruvesiPolku on aloittelevan maastopyöräilijän ja kokeneen retkipyöräilijän kohde. PuruvesiPolku on yhdistelmä kylä- ja metsäautoteitä sekä kulku-uria. Reitti on merkitty sinisillä nauhoilla maastoon. Karttatiedosto kannattaa ladata mukaan.