”Tulin ensimmäisenä koronakesänä Kruunupuistoon aloittamaan Kelan ammatillista kuntoutusta (työllistymistä edistävä ammatillista kuntoutusta = TEAK). Jännitin, vaikka paikka oli aikaisemmista kuntoutuksista tuttu. Tilanteeni tuntui kuitenkin toivottamalta. Olin ollut usean vuoden ajan kuntouttavassa työtoiminnassa Työpaja Telakalla, mutta mielenkiintoa muuhun ei ollut. Telakalla oli turvallista, oli tutut ohjaajat ja työkaverit ja paikka sopivan matkan päässä kodista. Usko omaan osaamiseen ja luottamus siihen, että pystyisin työskentelemään muualla, oli todella vähäinen.

Työkokeiluprosessi eteni hitaasti mutta varmasti. Tammikuussa 2021 aloitin työkokeilun Kruunupuistossa (työkokeilu palveluntuottajan tiloissa), jossa tekeminen oli vaihtelevaa toimistotyötä ja aulaemäntänä toimimista. Parhaat onnistumisen kokemukset tulivat kuitenkin IKKU-ryhmässä avustajana toimimisesta. Oli oikeasti tunne, että voin olla avuksi ja hyödyksi. Erityisesti hyvä palaute ryhmän ohjaajilta ja asiakkailta vahvisti luottamustani itseen ja omaan osaamiseen. Seuraava työkokeilu vei uskoa alaspäin ja halu päästä takaisin Telakalle vahvistui. Sitkeä ponnistelu ja usko siihen, että oikea paikka ON olemassa, auttoivat jatkamaan ja jaksamaan.

Työhönvalmentajien kanssa kontaktoimme hyvin monia eri työpaikkoja ja tahoja, selviteltiin töiden sopivuutta ja soveltuvuutta, mutta aina päädyttiin umpikujaan. Lopulta vihdoin onnisti ja sopiva työ löytyi Savas-säätiön TUPA-palvelusta, jossa työyhteisö ja asiakkaat ottivat minut hyvin vastaan. Tuntui, että työpanostani arvostettiin ja uskottiin mahdollisuuksiini.

Savaksen TUPA-palveluista sain myös opiskelupaikan, nyt teen koulutussopimuksella SamiEdussa vammaisalan ammattitutkintoa. Tarkoitukseni on valmistua vuoden 2023 aikana kehitysvamma-alan ohjaajaksi. Työ on niin kivaa, että se vie mennessään: yksikään päivä ei ole samanlainen ja tämä pitää motivaation ja mielenkiinnon yllä. Työni on lähellä asiakkaan arkea ja se toteutuu asiakkaan kodissa. Tämä tekee työstä hyvin erityisen ja se vaatii ohjaajalta kykyä arvostaa asiakasta ja hänen arvomaailmaansa. Tämän olen vähitellen myös itse tunnustanut vahvuudekseni; kai se on uskottava, kun muut siitä usein mainitsevat.

Kelan kuntoutukset – ammatillinen kuntoutuselvitys, moniammatillinen yksilökuntoutus ja työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus – ovat vuosien aikana tuoneet kuntoutusalan työntekijät rinnalla kulkijoiksi – sekä hyvässä että pahassa. Pääosin kokemukset ovat jääneet positiivisiksi. Ensimmäiseltä kuntoutujaksolta minulle on jäänyt myös ystävä, johon pidän edelleenkin yhteyttä.

Tulevaisuus näyttää positiiviselta. Ilman TEAKkia en olisi tässä ja opiskelemassa tämän hetken unelma-ammattiani!”

Kiitos, Kela ja Kruunupuisto.

Terveisin,  Eija Savolainen, tuleva kehitysvamma-alan ohjaaja