Avustajakoira Olli on arjen apulainen

Invalidiliiton Voimavaroja arkeen -kurssilla Kruunupuistossa nähtiin toukokuussa Maarit Bäckmanin mukana nelijalkainen apulainen, kipu- ja avustajakoira Olli.

Avustajakoirille voidaan opettaa käyttäjän yksilölliset tarpeet, oli se sitten vaikka pyykkikoneen tyhjennys tai vaatteiden pukeminen. Olli on Maaritille arjen apulainen. Se auttaa Maaritia mm. sukkien poisotossa, kenkien riisumisessa tai oven avaamisessa. Huonojen olkapäiden vuoksi esim. paidan pois ottaminen voi olla vaikeaa, mutta Olli auttaa siinäkin sekä monilla muilla pienillä jutuilla. Kruunupuistossa ollessaan Olli tilaa Maaritille hissin valmiiksi sekä on tukena, jos Maarit haluaa nousta tai istuutua eikä tukea ole muualta saatavista.

”Olli on tullut minulle avustajakoirayhdistyksen kautta. Puolitoista vuotta olemme tehneet Ollin kanssa yhteistyötä ja se on nyt asunut luonani elokuusta 2020 lähtien. Olli on 5-vuotias, puolivalmis avustajakoira, se osaa hyvin perusasiat. Jonotin avustajakoiraa vuosia. Tarvetta koiralle oli, sillä tavaroita tippui käsistäni enkä pystynyt niitä itse nostamaan lattialta.  Nähtiin, että hyötyisin avustajakoirasta ja niin oikean koiran etsintä alkoi. Olli onkin oikea lottovoitto

Olli on Suomen ensimmäinen vieraalle koulutettu kipukoira

Olli on yksi Suomen ensimmäisiä koulutettuja kipukoiria, ja ensimmäinen vieraalle koulutettu kipukoira. Ollin on kouluttanut Minna Marttinen. Ollille on siis opetettu tunnistamaan kipu hajun perusteella. Kipukoiran kouluttamiseen kuluva aika voi vaihdella, koira voi oppia toimimaan muutamassa viikossakin, mutta virallisen kipukoiran kouluttaminen julkisille paikoille voi viedä parikin vuotta.

Kipukohtauksen alkuvaiheessa Ihmisen elimistö tuottaa välittäjäaineita, jotka viestivät aivojen reseptoreille tulevasta kivusta. Näitä aineita syntyy jo ennen voimakasta kivun kokemusta. Kipukoiran toiminta perustuu siihen, että koira haistaa muodostuvat välittäjäaineet ja ilmoittaa niistä ihmiselle. Ilmoituksen ansiosta ihminen voi lievittää kipua ennen kuin edes tuntee sitä.

Yksi Ollin tärkeimmistä tehtävistä on ilmoittaa, jos Maarit on saamassa kipukohtauksen ja näin ollen varoittaa häntä siitä. Ollin kevyt tökkäisy käsivarteen tai jalkaan kertoo Maaritille, että nyt pitäisi ottaa lääke tai vaihtaa asentoa. Ollin tökkäisyillä on eri asteita: pari hellää tökkäisyä ovat varoittavia, kipujen yltyessä tökkäisyt muuttuvat yhä voimakkaammiksi. Välillä tökkäisyt ovat saattaneet olla niin kovia, että käteen on jäänyt mustelma. Tarvittaessa Olli haukahtaa, silloin on jo tosi kyseessä. Olli on myös tökkinyt ja nuollut Maaritia hereille, mikäli Maarit on menettänyt tajuntansa.

Maarit ja Olli puhuvat samaa kieltä, Maarit ymmärtää Ollin eleistä ja äännähdyksistä mitä Olli tarkoittaa; onko kyseessä kipukohtaus vai hakeeko Olli kenties vain huomiota.

”Olli on iso henkinen tuki”

Länsi-Uusimaan uutisartikkelissa Suomen Kipu ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Hirn kertoo, että koira auttaa kipukroonikkoa useammalla tavalla. Jo eläimen läsnäololla on psyykkinen vaikutus potilaaseen, mistä puhutaan yleensä tassuterapiana. Potilaille kipukoiran kyky merkitä kipukohtaus etukäteen tuo myös vapautta ja turvaa.

– Kun ihminen voi luottaa siihen, että siinä vieressä on kaveri, joka merkitsee, että nyt on esimerkiksi otettava estolääkkeet tai mentävä lepäämään, niin siitä tulee rohkeutta potilaalle liikkua ja lähteä kotoa, Hirn sanoo.

Samoin sanoo myös Maarit: ”Olli on minulle iso henkinen tuki, Olli on antanut minulle itsevarmuutta ja turvaa. Aiemmin esimerkiksi päivystykseen yksin lähteminen tai ilman avustajaa lähteminen oli vaikeaa enkä sitä tehnyt, mutta Ollin myötä olen mennyt päivystykseen yksin Olli tukena. Olli tuo ison rauhan.”
Olli on siis paitsi avustaja, myös ystävä ja henkinen turva.

”Kruunupuistossa on ihana luonto ja ympäristö!”

Maarit on Kruunupuistossa jo toista kertaa, ensimmäinen kerta oli vuonna 2017. Tällä kertaa kyseessä oli Invalidiliiton Voimavaroja arkeen -kurssi.

Kruunupuistossa Ollin läsnäolo on otettu Maaritin mukaan hyvin huomioon: avustajakoirasta on tiedotettu sekä henkilökuntaa että muita asiakkaita esillä olevilla ilmoituksilla sekä aulatiloissa olevissa infotelevisioissa.

Olli otetaan pääsääntöisesti eri paikoissa hyvin vastaan. ”Soitin etukäteen ja Kruunupuistosta sanottiin, että Olli on mahdollista ottaa mukaan. Tiesin Kruunupuistossa olevan hyviä tyyppejä ja vastaanoton Ollia kohtaan olevan hyvä. Tänne saan tulla turvallisin mielin, siksi uskalsin tulla ilman henkilökohtaista avustajaani. Täällä ollessani hoitaja käyttää kerran päivässä Ollin lenkillä, jolloin saan itse tarvitsemani levon. Kaikki on mietitty ja suunniteltu hyvin täällä”.

Kurssilta on saanut vertaistukea ja erityisesti luonto ja Kruunupuiston ympäristö on ollut Maaritin mielestä upea ja kaunis! Kurssin ohjaajat ovat hyvät ja koko henkilökunnan kanssa on helppo tulla toimeen.
Ollikin on nauttinut olostaan Kruunupuistossa ja päässyt uimaan. Avustajakoirillekin Kruunupuisto on oikein sopiva paikka, kun jo ulko-ovella on luonto lähellä!

”Odotukset ovat korkealla seuraavan paikan suhteen, tai ehkä tulen vaan suosiolla tänne taas seuraavan kerran!”