Talven juhlaa Punkaharjun ulkoliikkujalle

Tykkäätkö hiihtää, retkiluistella, potkuroida, kävellä lumikengillä tai huruutella paksurenkaisellä fatbike-pyörällä? Punkaharju tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kaikille luonnossa liikkumisesta nauttiville.

 

Liikkujan näkökulmasta yksi Punkaharjun aarteista on lähes 15 km:n mittainen retkiluisteluverkosto. Retkiluisteluun tarvitset välineiksi joko nilkkaa tukeviin jalkineisiin kiinnitettävät retkiluistimet tai vaihtoehtoisesti luisteluhiihtomonot ja niihin kiinnitettävät retkiluistimet, lisäksi sauvat ja ehdottomasti myös kypärän. Retkiluistelun tekniikka muistuttaa luisteluhiihtoa. Ei niin hauskaa hommaa, ettei aina jotain huomioitavaa: luonnonjäälle syntyy vääjäämättä railoja, joita luistelijan silmä peilaa herkeämättä välttyäkseen railoon osumisesta ja sen seurauksena tasapainon pettämisestä. Jos kaatumisen uhka arveluttaa, erinomainen vaihtoehto on potkurointi. Vuokrattavana on sekä Kickspark-sporttipotkureita että perinteisiä ”mummopotkureita”. Kicksparkit ovat keveämpiä ja herkemmin liikkuvia, mummopotkureiden etu on tukevuus. Potkurin lisäksi tarvitset kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai vaihtoehtoisesti nastakengät. Retkiluistelureitistöä ylläpitää vuosien kokemuksella Harjun Portti ja lippuja reitistölle voit ostaa joko Harjun Portista tai Kruunupuistosta. Samoista paikoista saat vuokralle välineistöä. Ajantasainen tieto reitistön kunnosta löytyy nettisoitteesta http://www.harjunportti.fi/fi/aktiviteetit/retkiluistelupaivakirja/

Kruunupuiston välinevuokrauksen hinnasto löytyy osoitteesta https://www.kruunupuisto.fi/aktiviteetit/valinevuokraus/

 

Uusimpana talviliikuntamuotona on pyöräily paksurenkaisella fatbikellä. Kruunupuistossa on vuokrattavana sekä sähköavusteisia että ilman sähköavustusta olevia fatbikejä. Erityisen nautinnollista on cruisailu sähköavustuksen avittamana. Paksurenkainen pyörä ei säikähdä pieniä kuoppia eikä lumistakaan polkua, ja sähköavustus tekee ylämäkiosuuksistakin yhtä juhlaa. Upea ympärivuotinen valaistu reitti kulkee Kruunupuistosta Hotelli Punkaharjun ohitse aina Tuunaansaareen asti. Toinen houkutteleva fatbikelle soveltuva alue on Luonnonvarakeskuksen tutkimuspuisto, jossa risteilee mukava tieverkosto. Vaihtelevat metsiköt ja yli 100 puulajia tekevät pyöräilystä elämyksen. http://www.visitpunkaharju.fi/kartat

 

Jos kävelet yhden Punkaharjun merkityistä lumikenkäreitin päivässä, niin viikko ei riitä siihen. Merkityt lumikenkäreitit on huolella valittu Punkaharjun upeimpiin kohteisiin. Reittien tyypillinen lähtökohta on Punkaharjulla toimiva matkailuyritys, joten lumikenkäretkeen voi liittää usein herkuttelut paikallisen matkailuyrityksen kahviossa tai ravintolassa. Kruunupuistosta löytyy lumikengät isommallekin ryhmälle, olisiko siinä ainesta vaikkapa osaksi tyhy-päivää? Lumikenkäreitit löydät täältä: http://www.visitpunkaharju.fi/uploads/reitit/kartat/kaikki_reitit_kartta.pdf

 

Hiihtäjälle on tarjolla yli 30 km pitkä latuverkosto. Voit nautiskella tasaisesta jääladusta, vaihtelevista metsäladuista ja kaikkein hurjimmille soveltuvista Punkaharjun rinteistä. Reaaliaikaisen latuhuoltotilanteen avulla pääset valitsemaan viimeisimmäksi huolletun latu-uran http://www.harjureitit.net/index.php?id=latujen-huoltotilanne. Keväthanget ovat hiihtäjän juhla-aikaa: Saimaa tarjoaa loppumattoman alueen hiihdosta nautiskeluun. Uhkarohkeus on kuitenkin kielletty; jäällä liikkujan tulee tuntea jään vahvuus. Varminta on ottaa mukaan olosuhteet tunteva opas. Luonnollisesti naskalit kuuluvat jäällä liikkujan vakiovarusteisiin.

 

Talviliikuntapäivän kruunaa herkuttelut harjualueen kahvioissa ja ravintoloissa. Inkeritalon viihtyisä kahvio sijaitsee Kruunupuiston pihapiirissä: retkiluistelureitistön, latuverkoston ja valaistun harjureitin varrella ja aivan lähellä yhtä lumikenkäreiteistä. Hotelli Punkaharjun huikea ravintola löytyy keskeiseltä paikalta harjualuetta. Matkailukeskus Harjun Portti tarjoaa monipuolisia herkkuja Tuunaansaaren matkailualueella – niin ikään eri reittien risteyspisteessä.

 

Jos olet jo innostunut luonnossa liikkuja, kannustan kokeilemaan uusiakin lajeja: eri olosuhteissa hauskuus voi syntyä uusien lajien mukana. Jos et ole (vielä) hurahtanut luonnossa liikkumiseen, hyödynnä välineiden vuokrausta ja opastettuja retkiä kipinän sytyttämiseen, mutta muista riski – saatat milloin tahansa siirtyä hurahtaneiden joukkoon.

 

Esa Makkonen, fysioterapeutti AMK

Kruunupuisto/ Punkaharju Outdoor

Tilaa uutiskirje