Kuntoilun aloittamisen raakuus ja ihanuus

On tullut taas syksy ja moni suunnittelee joko uuden harrastuksen aloittamista tai vanhan jatkamista. Monille kuntoilukärpänen iskee näin syksyisin, ehkä hieman rennommalla otteella vietetyn kesän jälkeen. Vanha sananlasku sanoo: ”Alku aina hankalaa ja lopussa kiitos seisoo.” Sananlaskun alkupuoli tuli koettua kirjaimellisesti, kun aloittelin omaa kuntoiluani löysemmin vietetyn kesän jälkeen. Koko kroppa huutaa, lihaksia särkee ja ymmärrän tällä hetkellä täysin niitä ihmisiä, jotka eivät liiemmin välitä koko kuntoilusta. Miksi sitten tällaista itsensä kiusaamista pitäisi jatkaa? Yksinkertaisesti siksi, että sananlaskun loppuosa todellakin pitää paikkansa. Kun aloittamisen hankaluudesta pääsee yli, alkaa hiljalleen huomata, kuinka kehitystä tapahtuu ja se motivoi jatkamaan. Tietyn tason saavutettuaan voi todella nauttia kuntoilun tuomasta ilosta ja huomata, kuinka se auttaa jaksamaan paremmin niin työssä kuin siviilissä. Ne, ketkä ovat aiemmin kokeneet tämän prosessin, tietävät, että alkukankeuden jälkeen helpottaa.

 

Mutta miten motivoida kuntoilun pariin niitä ihmisiä, jotka eivät koskaan ole päässeet ensimmäistä porrasta pidemmälle? Niitä, joiden kuntoiluyritykset ovat jääneet siihen, että kroppa huutaa ja lihaksia särkee. No, monelle ihmiselle tsempparina toimii joko ryhmä tai sitten oma henkilökohtainen valmentaja. Joku tai jotkut, jotka jaksavat valaa uskoa heikolla hetkellä siihen, että kuntoilu kannattaa ja se on vielä kaiken lisäksi hauskaa! Kaikkien ei tarvitse olla jumppakärpäsiä. Tärkeintä on löytää kuntoilumuoto, josta itse nauttii ja joka sopii senhetkiseen elämäntilanteeseen. Näin ruuhkavuosia elävälle ihmiselle oma kuntoiluhetki joko kotona tai sen ulkopuolella tarjoaa tilaisuuden ottaa hetki aikaa itselle ja lopulta se koituu koko perheen hyväksi. =)

Jos painiskelet samojen asioiden äärellä kuin minä, kannattaa käydä tsekkaamassa netistä Kruunupuiston syksyn ryhmäliikuntatarjonta ja PT-palvelut. Ryhmät muuten alkavat 4.9.2017. http://www.kruunupuisto.fi/kruunuklinikka/liikuntaryhmat-ja-palvelut/

 

Soile Tiimonen
fysioterapeutti YAMK ja erityisuimaopettaja, Kruunupuisto

Tilaa uutiskirje